lauantai 2. heinäkuuta 2016

Reppureissaajan keittokirja

Ruoka on muotia. Ruoka ja laihduttaminen. Katso vaikka tv:tä, joka toinen ohjelma on ruokaohjelma, ja joka toinen on laihdutusohjelma. Jokainen itseään kunnioittava bloggaaja bloggaa ruuasta tai kuntoilusta (tai sitten matkustamisesta). Yritän parhaani mukaan olla kuulumatta valtavirtaan, mutta kun kerran homma meni pipariksi siinä, kun aloin kirjoittaa matkustamisesta, niin jatketaan nyt sitten ja kirjoitetaan vähän ruuasta. Kaikkien pitää kuitenkin syödä.

Tämä postaus siis kertoo ruuasta. Täytyy varmaan ensinnä sanoa, että aihe ei kiinnosta minua pätkän vertaa, inhoan kokkaamista sydämeni pohjasta ja tulos on aina korkeintaan keskinkertaista. Silti teen omat evääni sinnikkäästi, sillä sitten ainakin tiedän, mitä syön. Matkalla ollessa ruuan laitto kiinnostaa kenties vielä vähemmän, ei ole omaa keittiötä, ei juuri mitään mausteita ja välineet on poikkeuksetta pilalla. Kuinka sitten saada aikaan enemmän kuin täytetty sämpylä teflonittomien teflonkattiloiden, palaneiden pannujen ja lohkoreunaisten astioiden maailmassa?

Yllättävää kyllä Airlie Beach-viikko on ollut ruuan suhteen täynnä iloisia onnistumisia. Kun lakkasimme laskemasta senttejä neuroottisen tarkasti, huomasimme, että panostamalla pari dollaria enemmän aterioihin ja kaivelemalla oman mielikuvituksen lisäksi myös internetin reseptivarastoja lopputulos paranee 100% ja syömme muutakin kuin pilkottuja ja kypsennettyjä raaka-aineita.

Tässä koosteena muutama esimerkki aterioista, joita olemme loihtineet pilkkahintaan. Meillä kävi lisäksi hyvä tuuri, kun kotiin päin suuntaava aussiperhe jätti meille näkkäreitä, kvinoaa, maapähkinävoita sun muuta. Lisäksi hostellin ilmaishyllyllä on perusmausteita ja pastaa ja riisiä. Woolworthsin eräpäivää lähestyvien tuotteiden hylly toimii innoittajana. Ostamme, mitä halvalla lähtee ja sitten mietimme, mitä siitä voisi tehdä.

Joka tapauksessa, käykäämme asiaan. Ensinnä esittelen teille aamiaisen australialaiseen tapaan. Syömme yleensä kaurapuuroa. OK, kuulostaa varmaan tylsältä, mutta kaurapuurosta saa hakkeroimalla todella maukasta. Hippunen suolaa, lusikallinen Woolworthsin alejogurttia, toinen lusikallinen taivaallista ilmaista maapähkinävoita ja koristeeksi banaani. Aivan mahtavaa. Mikä vielä parempaa, pikakaurahiutaleet maksaa $1.19, pussillinen riittää kahdelle noin viideksi päiväksi. Kaura on terveellistä, siinä on elimistölle tärkeitä aminohappoja ja b-vitamiineja, se auttaa kontrolloimaan verensokeria ja edistää ruuansulatusta. Mitä vielä aikailet, ala sinäkin napostella kaurapuuroa aamiaisella.

Hakkeroitu kaurapuuro ja aamukahvi
Lounaaksi olemme viime aikoina syöneet keittoja ja erilaisia pastakastikkeita. Kyllä, pastalle kelpaa seuraksi muukin kuin perinteinen jauheliha-tomaattikastike. Ensimmäisenä päivänä hostellissa teimme kastikkeen kookosmaitoon. Sattumiksi heittelimme vihreitä papuja, herkkusieniä ja paprikaa. Eli siis kaikkea, mitä supparista saa puoli-ilmaiseksi. Mukaan vähän aiemmin hankkimaamme kreikkalaista maustesekoitusta, ja voin vain todeta, että söisi suu, vetäisi vatsa, vaan ei kanna heikot sääret. Ikävä kyllä tästä herkusta ei ole kuvaa, mutta siitä emme lainkaan masennu, vaan jatkamme toiseen kastikkeeseen, jossa oli tomaattimurskaa, kookoskermaa, linssejä ja herkkusieniä. Laskeskelimme, että ruuan hinnaksi tuli noin 1,5 per annos. Linssit ovat muuten halpaa ja hyvää perusruokaa. Niissä on proteiineja ja ravintokuitia, ja nälkääkin pitävät todella hyvin.

Gluteenittomia makaroneja, linssejä, herkkusieniä, tomaattimurskaa ja kookoskermaa. Nam

Kestosuosikiksi on noussut soup mix, jota kutsun australialaiseksi tattariksi (Puolassa ollessa tattarista tuli perusruokaa ja nyt keittosekoitus ajaa saman asian). Keittosekoituksessa on linssejä, herneitä ja ohraa, pussukka maksaa $1.7 ja syömme siitä 3-4 kertaa. Ulkonäöllisesti keitto ei ole kovin houkutteleva, mutta täyttävä ja terveellinen. Lisäksi sekaan voi heittää esimerkiksi porkkanoita, selleriä yms vihanneksia, jotka ovat tarjouksessa. (Eka kokeiluun Woolworths tarjosi irtosellerit, kun kassa ei löytänyt niiden kilohintaa ja tuikkasi sellerinvarret ostoskassiini kuljettamatta niitä koodinlukijan kautta.) Tai jos budjettisi ei ole reppureissaajan budjetti, niin laita ihmeessä kalliimpiakin raaka-aineita.

Keittopussukan keittoa korianterilla höystettynä
Sokerina pohjalla on tabouleh-salaatti, joka onnistui yli kaikkien odotusten. Satsissa oli siis kvinoaa, valkosipulia, punasipulia, kurkkua, tomaattia, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Aussiperhe jätti mulle myös fetajuustoa, jota ripottelin salaatin pinnalle. Ja menossa mukana tuore korianteri. Tuoreet tuotteet ovat Ausseissa törkeän kalliita, raa'at tomaatit maksaa yli 6 dollaria kilo. Löysimme kypsiä tomaatteja paikallisesti tuotettuja vihanneksia myyvästä kaupasta. Hinta oli hieman halvempi ja tomaatit paljon paremman näköisiä. Woolworths myy epämuodostuneita hedelmiä ja vihanneksia alennuksella, hankimme liian laihan kurkun vähän alle kahdella dollarilla.

Taivaallinen Tabouleh 
Kuten jo mainitsin, en ole kiinnostunut keittöhommista, enkä aio alkaa kehittelemään tarkkoja reseptejä näistä ruuista. Olemme tehneet kaikki ateriat "tölkki sitä, tölkki tätä"-periaatteella, joten jos reseptien kokeileminen kiinnostaa, niin suosittelen vaan ottamaan yhden kappaleen kaikkia raaka-aineita ja käyttämään omaa järkeä siitä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti