keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Alkuperäinen Australia

Päästiin ilmaiseksi Cairnsin taidegalleriaan katselemaan alkuperäisten australialaisten taidetta. Sunnuntaina kävimme markkinoilla, joilla samaista taidetta oli myynnissä. Taulut jäi ikävä kyllä ostamatta, koska hinnat oli melko suolaisia ja sitä paitsi taulua on vaikea raahata matkalaukussa mukana. Taiteen ja markkinoiden innoittamana ajattelin kirjoittaa sanan pari alkuperäisistä australialaisista. Tarkoitus ei ole siteerata tietosanakirjaa tai saati tehdä katsausta hallituksen linjaukseen aiheesta, vaan kirjoitella omista havainnoista ja huomioista.

Eräässä vapaaehtoispaikassamme kuulimme paljon tarinoita alkuperäisistä australialaisista, sillä isäntämme oli tehnyt pitkään työtä aboriginaalien kanssa. Hän puhui heistä aina kunnioittavaan ja lämminhenkiseen sävyyn. Toisessa vapaaehtoispaikassamme perhe kauhisteli sitä, kuinka Australian hallitus antaa aboriginaaleille niin paljon rahaa ja tukee heidän koulunkäyntiään ym. Tämän perheen mielestä aboriginaalien asema oli ilmeisesti parempi kuin muiden Australian kansalaisten ja he kokivat kärsineensä vääryyttä, koska he eivät saaneet samoja tukiaisia. 



Brisbanessa emme nähneet paljon alkuperäiskansojen edustajia, mutta täällä Cairnsissa porukkaa näkyy katukuvassa huomattavasti enemmän. Ikävä kyllä aika monet ovat syrjäytyneet ja alkoholisoituneet ja viettävät aikaansa puistoissa olutta kiskomalla. Tässä valossa vaikuttaa hieman nurjalta ajatella, että heillä olisi asiat paremmin kuin muilla ausseilla. Vertailun vuoksi, valkoisia ausseja harvemmin näkee pultsuamassa puistoissa.


 Aboriginaalit ovat Australian valloituksen häviäjiä. Eurooppalaiset siirtolaiset saivat haltuunsa suuren paratiisisaarellisen maata, luonnonrikkauksia ja mahdollisuuden parempaan elämään. Aboriginaalit saivat länsimaisen kulttuurin, McDonaldsin, sokeritaudin, ylipainon, alkoholismin ja syrjäytymisen. Kaduilla juopuneena hortoilevat alkuperäiset australialaiset ovat kuin tyhjiä kuoria, ihmisiä, joilla ei ole mitään menetettävää, koska ei ole enää mitään jäljellä. 


Länsimainen kulttuuri ei sovi joka ikiseen maailman kolkkaan, ihan sama kuinka paljon haluamme uskoa siihen, että se sopii. Eihän se sovi meille lännen ihmisillekään, meilläkin on alkoholiongelmia ja syrjäytymistä. Mutta kun ajattelee alkuperäiskansoja, joilta on viety oma kulttuuri, joiden perinteinen yhteiskunta on pyyhkäisty maailmakartalta ja jotka on sen jälkeen pakotettu sopeutumaan heille täysin vieraaseen ja perinteisestä poikkeavaan elämäntapaan, niin ei liene ihme, että monet eivät enää saa korkkia kiinni sen kerran avattuaan. 


Ehkäpä olen nyt saarnannut aiheesta tarpeeksi. Taidemarkkinat olivat muuten todella positiivinen tapahtuma, jossa alkuperäiskansat edustivat itse itseään ja kulttuuriaan, jota on viimeinkin alettu arvostaa ja kunnioittaa. Mielestäni aboriginaalien taide on todella kaunista, ehkäpä tekin olette samaa mieltä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti