sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Segovian vanha kaupunki ja kuinka Espanja sai tapaksensa

Segovia

"Eikö olisi  kiva mennä Segoviaan päiväretkelle?" Kaverini ehdotti tätä varsin radikaalia lomanviettotapaa. Eikö minun siis tarvitsekaan pysyä samassa kaupungissa koko lomani ajan? Itsehän olin suunnittelemassa jälleen uutta ostosreissua, mutta ajatus siitä, että näkisi muutakin kuin helvetillisen nelikerroksisen Primarkin Gran Vialla oli kieltämättä houkutteleva. Onhan se nimittäin niinkin, että t-paidan voi ostaa missä päin maailmaa vaan, mutta joka paikassa ei voi nähdä antiikkista advetuktia. Segoviassa pääsee myös katsomaan vanhaa linnaa ja katedraalia, joihin on tosin sisäänpääsymaksu. Sen sijaan ilmaisia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi nukkemuseo (sellaisia nukkeja, joita on nukketeatterissa) ja hostelli, jossa runoilija Antonio Machado asui ollessaan opettajana Segoviassa. Talomuseossa kannattaa käydä ihan vaikka siksi, että pääsee näkemään perinteisen talon.
Nukketeatterin nukkeja 
Segoviassa on olemassa myös juutalaismuseo, joka esittelee Espanjan juutalaista yhteisöä. Pääsimme luikahtamaan museoon ilmaiseksi, koska se oli juuri menossa kiinni, joten meille jäi vain 20 minuuttia aikaa kiertää näyttely. Mukavaa, että päästiin kuuitenkin vielä sisään, vaikka oltiinkin myöhässä. Koko päivän kävelyn jälkeen päätimme mennä drinkeille museon lähellä olevaan ravintolaan odottamaan junaamme. Junaan mennessä on muuten eräänlainen turvatarkastus, matkatavara joutuu menemään läpivalaisuun.
Advetukti
Matka Segoviaan Madridista vie junalla vähemmän kuin tunnin, eikä hintakaan päätä huimaa, edes takaisin pääsee parilla kympillä. Matkalla voi ihastella junan ikkunasta upeaa maaseutua. Ja perillä odottaa mahtava advetukti. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka se on rakennettu ilman moderneja mallinnusohjelmia ja tekniikkaa. Sekin on aika ihailtavaa, että se on vielä pystyssä. Kuinka moni meidän ajan rakennuksista on pystyssä noin tuhannen vuoden päästä? Segoviassa on siis paljon historiaa ja kaupunki on mainio viikonloppukohde, jos Madridin elämänmeno alkaa väsyttää. Voi syödä ulkona, tehdä vähän ostoksia ja vaikka mennä kävelylle. Mutta jos tekee mieli aktiivilomalle, kannattaa varmaan mennä jonnekin muualle.

Kuinka Espanja sai tapaksena- tarina kuten sen kuulin kävelykierroksella

Olipa kerran kuningas, joka oli oikeamielinen ja reilu ja aina kansalaistensa etua ajatteleva sun muuta. Kuten ymmärrät, kunigas työskenteli väsymättä kansansa hyväski, oli loistava politikko ja vielä loistavampi taktikko, mutta sellainenkin kunigas kaipaa joskus lomaa, ja tarinamme kunigas päätti lähteä rannalle. Kuninkaalle oli mieleen juoda hyvää viiniä, syödä hyvää ruokaa ja muuten vaan nauttia kauniista rantamaisemasta. Mutta kaikki ei ole miltä näyttää. Kun kunigas yritti rentoutua viinilasinsa ääressä upeaa merta katsellen, tuuli pöllytti hiekkaa hänen lasiinsa. Jos juo rannalla, saa hiekkaa juomaansa, niin se vaan toimii, jopa kansan johtajille.
Tapas
Kuningas pyysi tarjoilijaa tuomaan uuden lasillisen viiniä, ja totta kai tarjoilija kiirehti toteuttamaan toiveen. Mutta kuinka ollakaan, viinilasiin lensi kärpänen, ja jälleen kuningas tilasi uuden lasillisen. Ja taas meni hiekkaa lasiin, ja sitten kärpäsiä, ja sitten hyvä jos ei kulkukissoja, ja -koiria tullut kärkkymään tilkkasta kuninkaan viinistä.
Tämä ei ole tapas, vaan lounaani, mutta ruokaa kuitenkin
Kuningas tilasi lasin toisensa jälkeen, ja kuten arvata saattaa, kelpo tarjoilijamme alkoi jossain vaiheessa hieman hiiltyä kuninkaaseen. Voihan ny veen kuningas, mikä senkin tänne lennätti, miksei se mennyt johonkin muuhun rantaravintolaan? Mutta eihän sellaista maansa johtajalle voi mennä sanomaan, jos mielii pitää päänsä harteilla. Joten tarjoilija kehitti nerokkaan idean. Hän laittoi siivun kinkkua kuninkaan viinilasin päälle. Kuningas ihmetteli kinkun merkitystä ja tarjoilija ilmoitti, että se on "tapa" (peite). Kuninkaan mielestä uusi tapa tarjoilla juoma oli niin loistava, että hän päätti esitellä sen koko valtakunnalleen. Niin Espanja sai tapaksensa.

Tapas on mielestäni aivan mahtava keksintö, ja parasta siinä on se, että se voi olla mitä tahansa. Sämpylöitä, hampurilaisia, paellaa. Mitä vaan. Menimme ystäväni kanssa tapakselle, tilasimme drinkit ja hampurilaiset ja lysti maksoi alle 6 euroa, eli ei ole hinnalla pilattu. Plus ei pitäisi koskaan pelkästään juoda, se ei ole hyväksi itselle, eikä ympärillä oleville ihmisille ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti