lauantai 28. tammikuuta 2017

Kukon vuosi

Hauskaa kiinalaista uutta vuotta! Siirrymme tänään kukon vuoteen. Kiinalainen uusi vuosi juontaa juurensa nimensä mukaisesti yllättäen Kiinaan, mutta sitä juhlitaan laajalti itäisessä Aasiassa, kaikkialla, minne kiinalainen kulttuuri on jättänyt leimansa. Sittemmin kiinalainen uusi vuosi on rantautunut myös meille länteen. Sydneyssä on tarinan mukaan suurimmat pippalot Aasian ulkopuolella, joskin olen hieman sitä mieltä, että kyseessä on pelkkä markkinointitemppu. Eilen käytiin katsomassa Oopperatalolla ilotulituksia ja kiinalaisen eläinradan hahmoja. Tänään oli vuorossa perinteinen leijonatanssi kiinakaupungissa, jossa oli niin paljon porukkaa, ettemme nähneet leijonasta muuta kuin harjan. 

Uutta vuotta juhlitaan parisen viikkoa, jona aikana täällä meidän kotikaupungissa on vaikka mitä näkemistä ja tekemistä. Juhlan kunniaksi osa maamerkkirakennuksista, kuten oopperatalo, on valaistu punaisella. Punainen on kiinalaisen uuden vuoden väri, koska se liittyy hyvään onneen.

Punainen Oopperatalo ja ilotulitukset
Onko kiinalainen kalenteri tuttu? Halusin kirjoittaa uskomuksista, jotka usein liitetään kiinalaisen horoskoopin eläinhahmoihin. Läntinen aika on lineaarista, mutta itäinen aika on syklistä. Kiinalainen kalenteri ”alkaa alusta” 12 vuoden välein, ja jokaisella 12 vuodella on oma eläimensä. Eläimet ovat rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, lammas, apina, kukko, koira ja sika. Miksi eläimet ovat tässä järjestyksessä? Vastaus löytyy täältä. Eläinhahmot saattavta myös vaihdella maasta toiseen. Esimerkiksi Vietnamissa jäniksen tilalla on kissa. 

Oma horoskooppini lohikäärme

Annan horoskooppi härkä
Länsimainen horoskooppi ei erottele onnekkaita tai epäonnisia syntymäkuukausia, mutta useassa maassa, jossa kiinalainen horoskooppi on osa kulttuuria, ihmisillä on selkeä mielikuva siitä, mitkä merkit ovat parempia kuin toiset. Lohikäärme on kaikkein onnekkain merkki. Lohikäärmeen vuonna syntynyt lapsi on menestyvä ja onnekas. Viime tammikuussa ystäväni kertoi, että on raskaana. ”Vietnamissa perheet eivät yleensä halua lasta apinan vuonna. Apinan vuonna syntyneet lapset ovat uskomuksen mukaan vaikeita kasvatettavia, tai heille tulee vaikea elämä”, ystäväni kertoi. Sama kohtalo on myös tiikerin, sian ja käärmeen vuonna syntyneillä. Varsinkin jonkun epäonnisen eläimen vuonna syntynyt nainen voi varautua kovaan elämään. Avioliittomahdollisuudet ovat surkeammat kuin onnekkaan eläimen vuonna syntyneillä kanssasisarilla, ja miehen perhe ja suku on todennäköisesti vähemmän innoissaan tällaisen naisen liittymisestä joukon jatkeeksi. Japanissa uskottiin, että hevosen vuonna syntynyt nainen tuo miehelleen huonoa onnea. Kiinassa lampaan vuonna syntyneiden ihmisten arvostus ei ole huipussaan, sillä lampaan vuoden porukka on, noh, vähän lammasmaista, ei kovin menestyvää.
Interaktiivinen "onnenkeksi"
Kuten jo mainitsin, horoskooppieläimiä on 12, joten joka kahdestoista vuosi jokainen meistä kohtaa jälleen syntymävuotensa eläinhahmon. Voisi helposti luulla, että oma vuosi olisi erityisen onnekas, mutta kiinalaisen filosofian äärellä ei kannata luulla tai olettaa mitään. Oma vuosi on tavattoman epäonninen, jolloin paska tuuri vainoaa ihmisparkaa lakkaamatta. Omana vuonna voi odottaa kaikkea surkeaa avioerosta kallonmurtumaan.

Sanokaa vaan, että tämä on kaikki taikauskoa ja hölynpölyä, mutta yksi suora seuraus kiinalaisella horoskoopilla varmasti on, ja se vaikuttaa ihmisten elämään. Nykyisin, kun perhesuunnittelu on helppoa kuin heinänteko, monissa Aasian maissa pariskunnat haluavat saada perheenlisäystä jonkin onnekkaan eläimen vuonna. Perheet myös haluavat, että tulevan lapsen horoskooppi natsaa vanhempien horoskoopin kanssa, jotta taloudessa säilyy harmonia. Näin ollen syntyneiden lasten määrä nousee onnekkaina vuosina, kun taas vähemmän onnekkaina vuosina lapsia syntyy vähemmän. Riippuu maasta, mitkä vuodet nähdään onnekkaina ja mitkä epäonnekkaina. Yleisesti ottaen lohikäärmeen vuosi on onnekas, ja silloin syntyy paljon lapsia. Lohikäärmeen vuonna syntyneillä lapsilla on siis suuremmat luokkakoot, enemmän ihmisiä kilpailemassa samoista rajoitetuista resursseista, kuten opiskelu- ja työpaikoista. Lohikäärmeen vuosi ei ehkä sittenkään ole niin kovin onnekas enää. Kannattaisi kuitenkin syntyä vaikka apinan vuonna. Saattaa myös olla, että itämainen horoskooppi ei toimi meidän länsimaisten ihmisten kohdalla. Olen syntynyt onnekkaana lohikäärmeen vuonna, mutta niitä onnenpotkuja vielä odotellaan.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti