sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Ekokiusanhenki saarnaa

Nyt on enää viikko jouluun. Täytyy kyllä sanoa, että loma tulee tosi tarpeeseen. Oon ollu flunssassa kolme viikkoo, eikä tälle näy loppua. Kurkkuun koskee, yskittää, täytyy niistää koko ajan, joka lihakseen ja niveleen sattuu ja silti pitää vaan raahata perseensä töihin. Ei oo erityisen mukavaa olla vastuullinen aikuinen. Lisäksi, kun viimeksi olin flunssassa tämän vuoden tammikuussa, sain kahdeksan kuukautta kestävän silmätulehduksen jälkitautina. Nähtäväksi jää, mitä uutta ja jännää nyt tulee jälkitautina.Tuskin maltan odottaa.

Löysin viikolla kumkvatteja kaupasta! Ihan tuosta lähi-Albertista, missä ei siis yleensä ole edes soijakastiketta, joka kaiketi on tosi eksoottinen mauste. Ostin kumkvatteja niiden tähtitieteellisestä kilohinnasta huolimatta, mutta kassalla tuli ongelma, kun kumkvattien numerokoodi ei toiminut. Kassan täti ja setä vuorotellen yritti näppäillä numerokoodia kassaan, mutta aina tuli sama virheviesti. Kassan setä soitti jollekin, joka tietää asiasta ja kassan täti ihmetteli, miksi kukaan haluaisi ostaa tällaisia outoja pikku sitruunoita. Ulkomaalaisilla on erikoiset makumieltymykset...

Työllä ja vaivalla hankitut kumkvattini
En muista, olenko jo hehkuttanut, kuinka voitin viime viikon joulumarkkinoilla arpajaisista viinipullon lisäksi korillisen kirjoja, teetä, viinejä ja suklaata. Just hyvää sairasviikonlopun tekemistä, oon vaan selaillut kirjoja ja miettinyt, mitä niistä kannattaisi alkaa lukemaan. Eilen tosin reipastuin sen verran, että kävi vähän kävelemässä. Löysin tästä aivan läheltä kaupan, joka myy kaikenlaista kuivamuonaa sun muuta irtotavarana vaikka omaan lasipurkkiin. Olen kulkenut kaupan ohi sen sata kertaa, mutta yleensä siihen aikaan, että se on jo ollut kiinni. Innostuin tosi paljon täsät uudesta ideasta. Voisin ostaa esimerkiksi linssejä omaan lasipurkkiin. Ruokavarastoja on tällä hetkellä ihan kivasti, joten ostin shampoota. Uskomatonta, että shampootakin saa omaan purkkiin. Pieni purkillinen maksoi lähemmäs 200 korunaa, että ihan halpaa lystiä se ei ollut, mutta jo pelkästään kokemuksesta kannatti maksaa vähän ekstraa.

Arvalla voitettu kori 
Ylipäänsä on kiva ostaa jotain, mikä ei ole pakattu ja kääritelty muoviin. Viime aikoina Facebook on ollut tulvillaan artikkeleita muovien haitallisuudesta etenkin merien ekosysteemeille, ja joka kerta kun näen kauniin merimaiseman muovivuoren saastuttamana, sydän itkee verta. Siksi omistan tämän postauksen lopun pienelle muovisaarnalle. OK, muovi on halpa ja helppo pakkausmateriaali, mutta kaikki mikä on halpa ja helppoa, ei välttämättä ole hyväksi. (Pikaruoka on halpaa ja helppoa, mutta tukkii verisuonet ja kasvattaa vyötärönympärystä, sekä lisää sydänsairauksien riskiä.) Nykypäivän ongelma on se, että on tosi vaikea elää edes vähämuovista elämää, saati kokonaan muovitonta, koska sitä on ihan joka asiassa. Ehkä  muutama esimerkki olisi paikallaan, ja lisään linkit muutamaan aivopesuartikkeliin, jotka ovat kylläkin englanniksi.
Irtoshampoota
1. Ruoka. Melko suuri osa supermarkettien ruoasta on pakattu muoviin. OK, jogurtin on oltava jonkinlaisessa pakkauksessa, samoin juuston, papujen ja mausteiden. Mutta esimerkiksi banaanit ei välttämättä tarvitse muovipussia, koska ne on tertussa ja pysyvät aika hyvin kasassa ilman pussiakin. En vastusta ruoan pakkaamista muoviin, koska se lisää säilyvyyttä ja elintarvikehygieniankin nimissä on ihan kiva, että ruoka on pakattu johonkin. Mutta muovin kierrätystä pitäisi jotenkin tehostaa. Muovi ei oikeastaan maadu, joten mitä sille voisi tehdä käytön jälkeen? Jos nykyinen meno jatkuu, ruokakin sisältää kohta muovia, katso kohta 2.

2. Kosmetiikka. Esimerkiksi kuorintageelit ja hammastahna (sen lisäksi, että ovat pakattu muoviin) saattavat sisältää pienenpieniä muovipalleroita, jotka huuhtoutuvat jätevesien mukana ties minne. Jos muovipallerot huuhtoutuvat mereen, merenelävät ja linnut syövät niitä, koska ne ilmeisesti näyttävät makoisilta. Jos merenelävien muovistuminen ei kiinnosta, niin ajatellaan sitten jälleen kerran itseämme. Jos itse syö kalaa, niin saattaa olla, että syö muovilla kuorrutettua kalaa. Ei se muovi sieltä mihinkään ole hävinnyt, rikastuu vaan ravintoketjussa. (Samoin muuten ympäristömyrkyt.)

3. Vaatteet. Joogahousut tappaa maailman. Joogan ikuisena kannattajana en mielelläni sano edes epäsuorasti negatiivisia asioita joogasta, mutta ikävä totuus on se, että aika monissa venyvissä ja paukkuvissa vaatteissa on käytetty jonkinsorttista muovia. Kun näitä vaatteita pesee, muovihiukkasia irtoaa niistä, ja jälleen kerran hiukkaset päätyvät jätevesien mukana mereen tai muihin vesistöihin, koska ovat niin pieniä, etteivät jää suodattimiin.
Joulukuusi jossa on aivan saakelisti muovisia koristeita
4. Kerropa missä ei olisi muovia. Autoissa, tietokoneissa, huonekaluissa, astioissa, rakennuksissa, ihan kaikessa. Tyynessä valtameressä on muovipyörre, jota sanotaan parin Texasin kokoiseksi, ellei jopa koko Yhdysvaltojen kokoiseksi. Se, ettei parempaa vaihtoehtoa muoville ole vielä löydetty, ei tarkoita sitä, ettei parempaa ratkaisua ole, eikä sitä, että maailman hukkuminen muoviin ei olisi ongelma. Kaikista edellä mainistuista syistä olin siis todella onnellinen, kun löysin tämän irtotavarakaupan. Mikään kuluttaminen ei todennäköisesti koskaan ole ekologista, mutta ehkä voi edes ostaa puhtaamman omantunnon ostamalla vähemmän pakattua ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti