tiistai 6. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän postaus- Koti-ikävä?

Olen asunut lähinnä ulkomailla muutaman vuoden. En ole enää pelkästään suomalaisen yhteiskunnan kasvatti, minua ovat muokanneet Etelä-Korea, Puola, Irlanti ja Australia. Siitä huolimatta olen edelleen niin suomalainen kuin olla ja voi. Mitä suomalaisuus on, ja mitä asioita kaipaan Suomesta?

Suomalaisuus on sisukkuutta. Kykyä jatkaa siitäkin huolimatta, että suunnilleen kaikki mahdollinen on meitä vastaan. Taistelutahtoa. Jos ei itse usko itseensä ja omaan asiaansa, niin miten voi olettaa, että muut uskovat. Sisulla pärjää aina, se on moneen kertaan huomattu juttu.


Suomesta kaipaan suomalaisten suoruutta. Meillä sanotaan asiat niin kuin ne on, yleensä silloinkin, kun sanottava ei kenties vastapuolta miellytä niin paljon. Anna kertoi, että nuudelimarkkinoilla heille oli sanottu, että henkilökunta saa kojuilta ruokaa pyytämällä. Mutta Australian tyyliin kojulle kuuluu mennä lirkuttelemaan omistajien kanssa ja tyynesti odottaa, että he hyvän hyvyyttään tarjoavat ruokaa. Suomessa saattaisi joutua lirkuttelemaan jonkun aikaa, koska ihmiset eivät osaa/ole tottuneet/ole kiinnostuneet/ lukemaan rivien välustä, mitä itse kukakin haluaa. Jos ei ole suuta sanoa, mitä on vailla niin äkkiä jääpi ilman. Sellaista suoruutta kaipaan. Ihmiset ovat erilaisia, täällä teeskennellään enemmän ystävällisyyttä oman edun tavoittelun nimissä. Suomalaiset on reiluja, kenestä me ei tykätä, se me tapetaan.

Suomalaista ruokaa kaipaan myös. Joo, ei oo yleensä maailmalla tunnettua viimeistä huutoa olevaa muotiruokaa, mutta suomalainen ruoka on se, millä tämä tyttö kasvoi aikuiseksi. Yksi päivä tässä kun mieleni pahoitin, niin onneksi löytyi marketista ruotsalaista näkkäriä. Suomalainen ruoka on lohturuokaa. Kuka olisi tuota uskonut pureskellessaan näkkäriä ala-asteen ruokalassa.

Sauna. Voi sauna. Sinne on hyvä mennä rentoutumaan, vaihtamaan kuulumisia, olemaan surullinen, iloinen, onnellinen, ihan mitä tahansa. Suomalaisten neuroottinen yksityisyyden tarve ei ulotu saunaan asti, siellä voi kaikessa rauhassa istua kylki kyljessä vaikka vähän tuntemattomienkin kanssa. Peseytyminen ilman kunnon hikoilua on ihan joutavaa.

Suomen kesääkin välillä ikävöin. Sitä kylmää, lyhyttä ja harmaata. Mutta kun muualla ei ole yötöntä yötä. Minulle se merkitsee kesää. Haluan, että aurinko paistaa kello kolmelta aamuyöllä. Piste.
Näitä maisemia kaipaan
Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, perhe ja ystävät. Mulla on vaan yksi perhe, vaikka matkalla kiintyy moniin ihmisiin, niin ei sitä alkuperäistä perhettä kukaan korvaa.
Tätä näkyä en kaipaa lainkaan 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti