sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Singaporen tarinoita

Viime postauksessa esittelin teille moninaisia sääntöjä, joiden keskellä Singaporessa eletään. Nyt ajattelin kertoa asioista, joita Singaporessa voi ihan laillisesti tehdä.

Ensinnäkin Singaporessa voi ihan laillisesti mennä kiinalaiseen helvettiin. Helvetti sijaitsee Haw Park Villa-puistossa, joka on kiinalaiselle mytologialle omistettu teemapuisto. Kiinalaisen helvetin kymmenellä eri osastolla syntistä elämää viettäneet sielut kohtaavat epäinhimillisen, tuskallisen ja äärettömän julman rangaistuksensa. Mutta jopa helvetissä on pieni rahtunen toivoa jäljellä, joten rangaistuksensa kärsittyään sielut tapaavat vanhan naisen, joka juottaa heille teetä, jonka avulla piinatut sielut unohtavat edellisen elämänsä. Unohduksen teen jälkeen sielu palaa jälleen maan päälle, kunnes viimein oppii viettämään hyvää elämää ja näin ollen vapautuu samsarasta, kuoleman ja jälleensyntymän pyörästä.
Julmia ja epäinhimillisiä rangaistuksia
Unohduksen teetä
Helvetin lisäksi teemapuistossa voi nähdä monia kuvaelmia, joissa on jokin moraalinen opetus, kuten lapsen kunnioitus vanhempaa kohtaan (jotakuinkin tyypillinen teema kaukoidässä), uskollisuus jne. Parasta puistossa oli se, että aamutuimaan puistossa oli vaan minä ja muutama huoltomies. Kuulin koko paikasta vaan, koska ystäväni on asunut Singaporessa jo jonkin aikaan. Monet vierailijat eivät tiedä sen olemassaolosta, joten se ei yleensä ole täyteen ahdettu. "Ei täyteen ahdettu" on fraasi, johon ei usein törmää tiheään asutuissa idän kaupungeissa.
Mun kiinalaisen horoskoopin eläinhahmo 
Singapore on monikulttuurinen maa, useat ihmiset eri maailman kolkista ovat tehneet kotinsa tähän minivaltioon. Ystäväni kertoi, että tästä huolimatta eri etniset ryhmät pysyttelevät erillään. Myös avioliitot solmitaan yleensä oman ryhmän sisällä. "Eri ryhmillä on myös omat tyypilliset ammattinsa. Huomasitko, että suurin osa siivoojista on intialaisia tai bangladeshilaisia? Tullin porukka on malesialaisia ja kiinalaiset on toimistoissa". Kulttuurikoktailista johtuen Singaporessa voi käydä kiinalaiskortteleissa, pikku-Intiassa ja Arabikadulla, jotka ovat kaikki melko lähellä toisiaan. Kiinakorttelissa on buddhalainen temppeli, Buddha Tooth Relic Temple, jossa säilytetään Buddhan hammasta. Se on yksi Singaporen tärkeimmistä buddhalaisista temppeleistä. temppeli on mahtava, erityisesti nyt Buddhan syntymäpäivän aikaan, jolloin alueella on juhlaan liittyviä koristeita.
Buddhan hampaan temppeli
Mielestäni shoppailumahdollisuudet olivat Singaporessa paremmat kuin Ho Chi MInhissä tai bangkokissa. Pidin Singapore-krääsästä enemmän ja vieläkin vähän sielua kirveltää, kun en voinut ostaa enempää. Itse asiassa yritin ostaa aurinkolasit ja sormuksen, mutta koska ostosten summa oli kolme dollaria ja mulla vain viisikymppinen, myyjä ei suostunut myymään. Vihaksi pisti. Viisikymppinen ei ole edes kovin iso raha, lähes sama kuin Australian dollarin viisikymppinen. Sormus oli aivan ihana. Toinen turisti tarjosi mulle viitosta, mutta olin niin vihainen, että tiuskaisin hänelle, etten tahdo enää ostaa matkamuistoja. Harmittaa, kun olin niin tyly, yleensä kuitenkin yritän olla suhteellisen siedettävä Vaihtorahaongelmaa on vaikea tajuta, ihan sama juttu oli usein Puolassa. Vaikka kassalipas pursuili seteleitä, myyjä ei koskaan halunnut luopua niistä, jos maksoi isommalla rahalla. Miksi?
Kiinakaupungin koristuksia
Singaporessa shoppailu on mielestäni helpompaa kuin Thaimaassa ja Vietnamissa, sillä Singaporessa tarjolla olevia tavaroita saa yleensä rauhassa tutkailla. Vietnamin ja Thaimaan aggressiivisempi myyntikulttuuri usein väsyttää minua. Singaporessa poikkeuksena mainittakoon pikku-Intia ja Arabikatu, joissa myyjät tarjosivat tuotteitaan innokkaasti "mekko neidille tänään" "ehkä jotain kaunista kaupastani, madame". Muutoin Singaporessa saa ostostella rauhassa, ja shoppailu onkin kaupunkilaisten harrastus, päätellen siitä, että lähestulkoon joka metroasemalla on oma ostoskeskuksensa.
Kokonainen kerros täynnä intialaistyyppisiä vaatteita
Singaporen hintataso on kalliimpi, kuin sen lähinaapurimaissa. Olin yllättynyt, sillä Singapore on melkein yhtä kallis kuin Australia. Ulkona syöminen on kuitenkin halvempaa. Asuminen on kallista, ja maassa on lähes krooninen tarjontaa suurempi kysyntä asunnoille.
Maa on täynnä samannäköisiä korkeita kerrostaloja

Ystäväni kertoi, että kulttuuri on kilpailuhenkinen. "Elämässä menestyy, jos on hyvä koulussa, tai jos pääsee hyvään leikkikouluun, ieltä hyvälle ala-asteelle, lukioon, jne. Joka paikssa on esikouluja ja leikkikouluja, joilla on suuria lupaava nimi, joka yleensä sisältää jonkin nasevan substantiivin tai adjektiivin, kuten "tähti", "lahjakas", "menestys" tai muuta sellaista. Singaporessa tähdätään korkealle heti alusta alkaen. Mutta menestys ei tule halvalla. Koulutus Singaporessa on naurettavan kallista.
Enpä uskonut moiseen törmääväni Arabikadulla. Ruotsi, olet osa Arabiaa!
Vielä vähän nähtävyyksistä. Marina Bay ja Gardens by the Bay ovat monen reissaajan listalla ja todellakin visiitin arvoisia. Marina Bayn alueelle kannattaa mennä pilvisenä päivänä, koska auringon porottaessa siellä on todella kuuma. Alueella ei ole juurikaan puita varjoa luomassa, eikä monta paikkaa, mistä saa vettä tai pientä naposteltavaa. Ystäväni kehotti ottamaan lounaan mukaan, ja kun myhemmin istuin takapuolta polttavalla kivipenkillä aurongon alla, olin enuvosta kiitollinen. Puutarha on tosi kaunis, ja siellä voi nähsä superpuut, jotka koristavat Singapore-postikortteja. Singaporesta kirjoittamista voisi jatkaa loputtomiin, mutta parempi varmaan antaa tietä Thaimaalle. Heippa, Singapore!
Superpuut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti