perjantai 23. syyskuuta 2016

Aloittelevat runoilijat työssään

Jokaisessa aussibyrokraatissa asuu näemmä pieni runoilija, mutta sehän on vaan luonnollista, polveutuuhan tämäkin kansakunta lähes suoraan Shakespearesta. Australian kieltokirjoituksia tutkaillessa olen tullut siihen tulokseen, että ilmeisesti kaikki, jotka saivat kustantajalta kielteisen päätöksen runoilleen, ovat siirtyneet hallinnollisiin hommiin ja purkavat luovuuttaan ohjeistamalla kanssaihmisiään hassujen mietelauseiden muodossa.
Naurattaa aina kun katsoo näitä rellestäjiä

Esimerkiksi juna-asemalla odotellessa huomasin kyltin, joka loppusointujen kera kielsi ihmisiä juoksemasta junaan, pitämästä melua öiseen aikaan, tönimästä toisia ja yleisesti ottaen olemasta maanvaiva. Junassa kenties juuri se sama runoilija kehotti ihmisiä laittamaan jalkansa jonnekin muualle, kuin vastapäiselle penkille. Kylttejä katsellessa alkaa väkisinkin naurattaa, Australia on kuin yksi suuri lastentarha, jossa tarhatädit varmistavat, että kaikilla on kivaa, eikä ketään syrjitä.

Samalla hieman huolestuttaa se, että ehkä ihmiset ei jaksa ajatella omilla aivoillaan, koska joku on jo ajatellut kaiken valmiiksi. Rekkojen perässä on suuri kyltti, joka sanoo "älä ohita kääntyvää ajoneuvoa". Eikö tämän pitäisi olla jotakuinkin itsestään selvää ajokortin haltijalle? Vessan seinät mainostavat linjoja, joille voi soittaa, kun vanne kiristää pään ympärillä, kun haluaa päästä eroon tupakasta ja huumeista, tai kun on yksinäinen ja ahdistunut. Apua löytyy joka aiheeseen.

No casting no driving, no swimming no diving- siinähän on jo runon alku
 Australian yhteiskunta on ehkä hiukkasen holhoava, mutta onneksi aussit eivät ota säännökisä liian vakavasti. Toisinaan on ihan ok mennä siitä, mistä aita on matalin. Herää kysymys, onko yhteiskunta muotoutunut holhoavaksi, koska kansalaiset olivat liian yritteliäitä, ja siitä seurasi ongelmia. Joka tapauksessa Australian nykyinen hyvinvointiyhteiskunta tukiverkkoineen ja hassuine kyltteineen on melkoinen kasvojen kohotus Iso-Britannian entiselle rangaistussiirtolalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti