keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Maailman halutuin kulutushyödyke

Mikä on maailman eniten ostettu asia? Öljy? Riisi? Vehnä? Maissi? Vesi? Kulta? Malmi? Ei. Se on aika.

Australia näytää kartalla harmittomalta pikku pläntiltä, mutta etäisyydet täällä on aivan valtavat. Ollaan nyt Cairnsissa, meidän matkasuunnitelman pohjoisimmassa kohdassa. Bussimatka Brisbanesta tänne ilman yöpymisiä välillä veisi yli vuorokauden. Kun lähdimme Brisbanesta Rockhamptoniin, matka vei koko päivän (ok, se oli superhidas juna, mutta silti).Rockhamptonista Airlie Beachille menimme yöbussilla. Ja nyt ajelimme Cairnsiin noin kymmenen tunnin reissun, Matkan aikana takapuoli on kenties puutunut useammin kuin kerran, mutta mieli on pysynyt varsin virkeänä ja työskennellyt erilaisten teemojen kimpussa. Tämä aikateema on yksi niistä.

Merta katsellessa aika unohtuu
Pitkien matkojen kulkeminen pistää ihmisen ajattelemaan aikaa. Länsimaisilla ihmisillä on aina kiire paikasta a paikkaan b mielellään paikkojen c ja d kautta, jotta saadaan maksimoitua tehokkuus. Kun asuin Koreassa, huomasin usein juoksevani metroon, vaikka tiesin, että seuraava tulee kahden minuutin päästä. Kaikki muutkin juoksivat metroon. Olen ollut töissä firmassa, jossa kolmen minuutin myöhästyminen on katastrofi, josta seuraa rangaistustoimenpiteitä. Jos tapahtuma länsimaassa alkaa klo 12, niin se alkaa klo 12 ja oletettavasti porukka on silloin paikalla, paitsi suomalaiset, jotka olivat paikalla jo 7 minuuttia aiemmin, koska meidän kulltturissa on arvostettua olla etuajassa. Nyt kun olen hypännyt hetkeksi pois tästä oravanpyörästä, tajuan, kuinka teollinen maailma on kirottu sveitsiläisten kellojen tarkkuudella.

Tiedättekö mitä? Sata vuotta sitten Japani oli takapajuinen kehitysmaa, jonka ihmisille aika ei merkinnyt mitään. Samaa voi sanoa monesta muustakin tämän päivän ylisuoriutujamaasta. Korealaisten kiirekin alkoi vasta Korean sodan jälleenrakennuksen tiimellyksessä. Historian hämärissä on puhuttu varastelevista, luihuista ja laiskoista saksalaisista ja aikoinaan corporate americakin oli vain Britannian alikehittynyt merentakainen siirtokunta. Kaikissa näissä kulttureissa ihmisillä oli aikaa, ennen kuin teollistumisen myötä huomattiin, että aika on kenties maailman helpoiten myytävissä ja ostettavissa oleva hyödyke, koska sitä tulee kalenterista koko ajan lisää. Siitä se ajatus sitten lähti.
Cairnsin ranta
Mieti nyt omaa elämääsikin. Myyt kahdeksan tuntia jokaisesta päivästä jollekin firmalle, joko hyvään hintaan tai vähän huonompaan hintaan. Kyseinen firma on saattanut ostaa aikasi muutamaksi kuukaudeksi, tai joillakin onnekkailla kyseessä voi olla jopa vakituinen soppari, jolloin he ovat oikeastaan myyneet koko elämänsä työmarkkinoiden käyttöön. Vapaa-ajalamme olemme toivottoman kiireisiä, koska jäljellä oleviin myymättömiin tunteihin pitää saada mahtumaan ne asiat, joita oikeasti haluamme tehdä.  Kiire on arvostuksen mittari, joten mitä kiireisempi olet, sen onnistuneempi olet. Kiire on muotia. Länsimaiset ihmiset suhtautuvat alentuvasti ihmisiin, joilla näyttää olevan loputtomasti aikaa, mutta emmekö oikeastaan ole vain kateellisia niille, joilla on jotain, mitä me haluaisimme lisää?
Yö ja hedelmälepakot saapuvat Cairnsiin
Puhumme halveksivaan sävyyn kehitysmaiden veltoista ihmisistä, jotka vain istuskelevat toimettomana puun juurella ja nauttivat elämästään luultavasti enemmän kuin me kellokortin orjat koskaan. Madagaskarilainen lentokone lähtee, kun se on täynnä. Eurooppalainen lentokone lähtee aikataulun mukaan, tai joku on vaatimassa päitä pölkylle ja matkustajat kiukuttelee koko lennon ajan. Voisin kuvitella, että ne kansat, joilla vielä on aikaa nauttia elämästä, nauravat meille. Mitä väliä sillä on, onko joku kolme minuuttia myöhässä, ei se maailma siihen kaadu, ei edes tärise hitustakaan. Mitä väliä sillä on, jos myöhästyy metrosta, kun seuraava tulee kahden minuutin päästä? On olemassa paikkoja, joissa bussi tulee kerran viikossa, ja sekin on usein. On olemassa maita, joissa ihmisillä on vielä aikaa ja se on mielestäni hieno juttu. Meidän maailmassa aikamme on loppuunmyyty jo sinä päivänä, kun synnymme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti