Ensinnäkin ruoka on ihanaa. En itkisi ollenkaan, jos voisin joka aamu syödä churroja aamupalaksi. Churrot on kuin huumetta, voi jäädä koukkuun, ja hälyttävän suuri läskimakkara onkin jo ilmestynyt sikspäkkini päälle hyllymään viikon aikana. Ystäväni oli vähintäänkin järkyttynyt, kun kerroin ahkeroineeni viisi churroa aamupalaksi. Kuulemma ei niitä niin paljon tarvitse syödä. Minkäs teet, kun sellaisen lautasen tarjosivat kahvin kanssa. Eikä ne kiusaukset siihen loppuneet, tuli mätettyä muutakin varsin epäterveellistä ja lihottavaa. Löytyi vielä Don Simonin sangriakin ja siitä se ajatus sitten lähti. Litra sangriaa viilenee tälläkin hetkellä jääkaapissani iltaa odottamassa. Pitää varmaan pistää itsensä dietille ennen joulua. Pelkkiä vihreitä vihanneksia ja vähän sangriaa.
Ravintoloista puheen ollen Espanjan ravinteleissa on yksi yllättävä piirre. Tarjoilijat nähkääs on aika usein miehiä, vieläpä keski-ikäisiä tai vanhempia. Suomessa ja muualla päin missä olen oleskellut tarjoilijan työ on yleensä melko nuorten likkojen hommaa. Pisti miettimään, mistä ero johtuu. Onko Espanjassa yleisempää, että naiset on kotona hoitamassa taloutta ja kersoja, jos niitä on? Onko naisten vaikea lähteä työmarkkinoille? Vai onko tarjoilu yleisesti ottaen vaan "miehistä" hommaa? Australiassa näki kaupan kassalla usein miehiä. Siinä toinen esimerkki työstä, joka Suomessa on yleisemmin naisten hommaa.
Ja sananen asiakaspalvelusta. Palvelu kyllä toimii, ei siinä mitään, mutta on toisinaan mielestäni "välinpitämätöntä". Ei siinä mielessä, että palvelutoimihenkilö olisi leipääntynyt hommaansa, tai palvelu olisi huonoa. Asiakasta kohdellaan kuin ketä tahansa ihmistä, turha odottaa ekstraa vain koska päädyit syömään tässä ravintolossa, etkä tuossa viereisessä.
Kuka voisi sanoa ei churroille ja suklaalle? |
Tulin loman kunniaksi käyneeksi myös kampaajalla, ja siksikin, että eihän sitä töissä ollessa ole koskaan aikaa mennä kampaajalle. Kokemus oli tosi huvittava, sillä kampaajan englanti oli yhtä sujuvaa kuin minun espanja, mutta jotenkin siitä silti selvittiin ja tuloskin on aivan loistava. Kai hän katsoi tukkaani ja tajusi, että yritän selittää haluavani samanlaisen tyylin. Joskus on hyötyä siitäkin, että on ennalta arvattavissa.
Ylättävää kyllä aika usein Madridissa palvelu tuli espanjaksi, vaikka henkilökunta ymmärsikin, mitä englanniksi selitin. Turisteja riittää, mutta maan kieli on espanja ja sillä siisti. Sanavarastoni kasvoi huomattavasti viikon aikana. Osaan jo tilata ruokaa ja laskun espanjaksi.
Ruuan ja kauneudenhoidon ohella Madridissa ja muualla Espanjassakin, voi kokeilla myös kulttuuria. Kävin katsomassa kuninkaallista palatsia, jonne on ilmainen sisäänpääsy maanantaista torstaihin neljästä kuuteen, mutta kannattaa varautua jonottamaan. Tuskin sitä on koskaan ainoa, joka pitää ilmaisesta. Valokuvia ei palatsin varsinaisissa huoneissa harmi kyllä voinut ottaa, mutta ymmärrettävistä syistä. Yhtäkään kierrosta ei varmaan koskaan saataisi loppumaan, kun porukka jäisi räpsimään kuvia. Nyt ei teillä ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa sanaani, että huoneet olivat upeita, mahtavat, syvät värit kankaissa ja seinäpinnoissa. Ohimennen mainiten, kuninkaallinen perhe ei asu tässä virallisessa palatsissa, vaan pienemmässä palatsissa muuallapäin. Tässä suuressa palatsissa on komeat yli 3000 huonetta. Ei yksi perhe niin paljon tilaa tarvitse, vaikka olisikin kuninkaallinen perhe.
Katedraali itsemurhapisteeltä nähtynä- ei hätää, tikkaat jäi kotiin |
Sisäänkäynti palatsiin |
Lue nyt ainakin edes Raamattua ja kuuntele hengellistä musiikkia |
Jatkan Espanjasta jutustelua. Tällä hetkellä olo on aivan nuutunut, saavuin aamulla Prahaan surkeasti nukutun yön jälkeen, ja tarvitsen pienen kofeeiniannostuksen nyt. Ja illalla vähän sangriaa. Menin Espanjassa ihan hunningolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti